Leksvik Industrimuseum ble offisielt registrert 10.02.2020, og er fortsatt i en tidlig fase med registrering av industrihistorien i gamle Leksvik kommune.
Utgangspunktet for den industrielle historien starter for 70-80 år siden, og viser hvordan industrien i denne perioden har formet lokalsamfunnet. – Leksvik kommune var etter krigen en fattig og veiløs utkantkommune. Hovedinntekten kom fra jordbruket, men små gårdsbruk strevde mer og mer med lønnsomheten. «Attåtnæringer» hadde for mange lenge vært et kjærkomment tilskudd til økonomien, men ukependling til Trondheim for jobb ble situasjonen for flere og flere. Kommunen var i ferd med å bli en klassisk fraflyttingskommune!
Etter etableringen av industri og opparbeidingen av et industrimiljø, snudde denne negative utviklingen. Industrien ble etter hvert en suksess som skapte etterlengtede arbeidsplasser og ikke minst håp for framtiden. I en lang periode arbeidet 1/3 av den yrkesaktive befolkningen i kommunen innen industrien!
Hvordan det ville sett ut i dag i «Leksvik kommune» uten denne etableringen, kan være et betimelig spørsmål.
Leksvik Industrimuseum består i dag av en samling maskiner og produkter, men også dokumenter, tekniske tegninger og bilder som viser hvordan teknologien, arbeidsmetodene og produktene har forandret seg gjennom tidene. Det gir også en forståelse av tidligere tiders håndverk og «attåtnæringer» (tønne/kopp/kasse-produksjon, båtbygging/fiske, leketøysproduksjon, smieprodukter, rev-/minkfarmer etc.), og betydningen for den senere industrialisering og den moderne tidens automatisering.
Fortidens teknologi, innovasjon og arbeidskultur har lagt grunnlaget for dagens industri. Tidlige industrielle oppfinnelser og prosesser har utviklet seg til å bli de sofistikerte teknologiene som brukes i dagens fabrikker. Museet prøver å formidle hvordan fortidens historie fortsatt har stor betydning for hvordan vi produserer og jobber i dag. Fortiden har også stor betydning for framtiden!
Leksvik Industrimuseum holder til i den gamle formannsskapssalen i tidligere Kommunehuset i Leksvik (velvilligst stilt til disposisjon av Indre Fosen kommune). Så langt har vi kun hatt åpent under museumsuka i Leksivalen, samt noen omvisninger på forespørsel. Til neste år (2025) forventer vi å ha kommet bedre i gjenge, og dermed også kunne invitere til museumsbesøk til nærmere angitte tider.
Styret i Leksvik Industrimuseum
Steinar Bones Arne Myran Ivar Røstad Per Ivar Winge