Meny Lukk

Stadsbygd kirke

Stadsbygd kirke er en laftet langkirke med ca. 420 sitteplasser. Dette er den største trekirka i Indre Fosen kommune, og ble innviet i 1842. Arkitekt var Hans Ditlev Franciscus von Linstow.

Opp gjennom tidene har det vært flere kirker i Stadsbygd. Dagens kirke kom som et resultat av at den gamle
kirka, innviet i 1660, ble truffet av lyn og brant ned 20. oktober i 1837.

Frem til 1860-årene hadde kirken rødmalt skip og hvitmalt tårn.

I kirkerommet er det synlig laftetømmer. Det er galleri i vest, og i øst åpner koret seg mot skipet. Korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv. Prekestolen i koråpningens høyrekant har oppgang fra koret. Prekestolen og døpefonten er på alder med kirken, men ble pusset opp ved restaurering på 60-tallet. Døpefatet av messing sies å være meget gammelt.

Altertavlen er fra 1949. Den har form av et triptykon, tilsynelatende som en eterligning av et alterskap. Selve tavla er tegnet av arkitekt John Tverdahl, mens bildene er malt av Paul A. Størseth, som også har stått for arbeider i bl.a. Hallaren kirke på Frøya, Hommelvik kirke, Ingdalen kapell og Selbustrand kirke.  Midtbildet viser korsfestelsen og de to sidebildene jomfru Maria og Johannes. Teksten under bilde lyder: «Jeg er veien, sannheten og livet.» (Joh 14, 6)

De to klokkene (fra da kirken var ny) er støpt av Hans Oluf Sundt. Ifølge orgelregisteret fikk kirken i 1903 et Fosnæs-orgel. Det ble i 1963 byttet ut med et 17 stemmers orgel fra Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk.

Stadsbygd kirke er bygget i tre og ble oppført i 1842. Kirken har langplan og 470 sitteplasser. Kirken har vernestatus automatisk listeført (1650-1850). Arkitekt: Linstow type / Chr.A.Broch.

Klikk på bildet og les mer om Stadsbygd kirkes historie

Kilder og litteratur: 

Arkivverket
Explore Trøndelag
Indre Fosen menighetsblad
Norske kirker
Kirkesøk
Kulturminnesøk
Wikipedia